Indiferent din ce cultură facem parte, nunta este considerată unul dintre cele mai importante momente din viață și un ritual de trecere esențial. De aceea, fiecare țară are moduri specifice de a celebra un eveniment atât de special.

Dincolo de ceea ce am importat de la alte culturi, în România încă avem foarte multe tradiții de nuntă, care variază de la o zonă la alta. Pentru a putea decide cum va decurge ziua nunții tale și ce ritualuri vei avea, sunt câteva întrebări care te vor ajuta să descoperi cu ce anume rezonezi.

  1. Ce îți aduci aminte de la nunțile la care ai participat până acum?

Dacă ar fi să te gândești la evenimentele din familie sau ale prietenilor, ce anume poti evoca imediat? E ceva ce ți-a plăcut în mod special și ai dori să se întâmple și la nunta ta? Sunt și tradiții cu care nu ai rezonat și pe care nu le-ai considera potrivite pentru tine? Ai participat în copilărie sau adolescență la diferite ritualuri de nuntă? Dacă da, cum te-ai simțit? Ai fost încântată, bucuroasă, mândră, relaxată sau nu au fost tocmai pe gustul tău

2. Care este semnificația tradițiilor care îți sunt sugerate?

Cunoști originea respectivelor obiceiuri, rolul lor, simbolistica lor profundă? Poți să afli aceste lucruri de la familie/prieteni/persoanele mai în vârstă? S-au practicat des în familia sau comunitatea ta? Rezonează semnificația lor cu valorile și credințele tale

3. Cât de tradiționalistă este familia ta? Dar a viitorului soț?

Există în familiile voastre tendința de a respecta ritualurile religioase sau diverse tradiții peste an? Odată ce ați stabilit data nunții, poți avea o discuție separată cu fiecare familie și să deschideți acest subiect. Poți întreba, de exemplu, cum s-au desfășurat nunțile lor, ce tradiții li se par esențiale, cum anume își doresc sa fie implicați în ziua nunții.

Te sfătuiesc sa pui întrebări detaliate și cât mai specifice, s-ar putea ca ei să considere anumite lucruri de la sine înțelese, fără să explice amănunțit care sunt acestea.  Ia lucrurile cu calm, unele răspunsuri legate de așteptările lor este posibil să te surprindă. Nu e cazul să dai un răspuns pe loc în legătură cu opiniile lor, doar adună înformațiile de care ai nevoie și ia hotărîrile în urma unei discuții private cu soțul tău. Vei putea apoi să le transmiți deciziile voastre finale într-o manieră delicată și empatică.

4. Cât de importante sunt aspectele religioase?

Bineînțeles, există anumite norme și reguli impuse de ritualul religios și contează foarte mult cum decizi să le abordezi. În funcție de persoana care va oficia, nunta ta va putea avea un aer mai modern și relaxat sau mai solemn. De aceea, e indicat să alegi Biserica nu numai în funcție de aspectele estetice sau logistice ci și în funcție de cât de mult rezonezi cu preotul care va sluji. Bunătatea, blândețea și deschiderea vor aduce o energie deosebită ceremoniei voastre și vă veți aminti mereu cu emoție de acest moment.

Dacă simți ca ritualul în sine ar fi inconfortabil și că nu se potrivește deloc cu viziunea ta, poți alege un alt tip de ceremonie care să fie mai apropiată de sufletul vostru. Discută aceste aspecte cu oamenii apropiați și pune-i în temă pentru a evita situațiile neplăcute în ziua evenimentului.

5. Ce contează cel mai mult pentru tine?

Cum ți-ai imaginat dintotdeauna ziua nunții tale? Ce ai visat mereu să se întâmple și aștepți cu nerăbdare? Ce te face să te simți fericită, împlinită, relaxată? Care sunt ideile tale în general în legătură cu ceea ce face un ritual special? Există anumite tradiții din alte culturi pe care ai vrea să le împrumuți? Te fascinează anumite povești pe care le-au auzit și vrei să le aplici și evenimentului tău? Mai mult decât atât, este mai important pentru tine ca persoanele importante să fie mulțumite sau să îți pui amprenta personală cât mai mult? Ce reprezintă un compromis acceptabil și care sunt limitele tale?

Știu că sunt multe întrebări și poate părea copleșitor să porți toate aceste discuții cu oamenii dragi, însă cred că este esențial ca ziua nunții să îți aducă tot echilibrul pe care ți-l dorești. Și nu uita că blândețea, deschiderea și umorul fac minuni 😊

Happy Celebration,

5 aspecte importante care îți vor defini nunta

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *