Think outside the box! Ai auzit acest îndemn la locul de muncă și în mediul online până ți s-a făcut greață? Guess what, se aplică de multe ori și la nunți. Ia-ți un ceai (de mentă, preferabil) și citește mai departe 🙂
Dacă ești genul de persoană care dorește să nu se complice mult cu pregătirile, localuri de evenimente și restaurantele te vor ajuta oferindu-ți pachetul complet: mâncare, tort, candy bar, aranjarea sălii etc. Probabil că nu toate serviciile vor fi grozave, însă per total va fi decent. Pe de altă parte, dacă vrei să faci lucrurile în felul tău, ai idei diferite, ai cerințe mai speciale, te poți confrunta cu unele hopuri.
De multe ori, te vei confrunta cu reflexivul “nu se poate”. Fie că este vorba despre așteptările familiei ca totul să se desfășoare conform anumitor tradiții, a restricțiilor legate de calendarul Bisericesc sau a inflexibilității furnizorilor de servicii. Uneori sunt și limitări obiective, legate de buget, logistică, etc. Ce poți să faci?
Pentru că este vorba despre tine și dorințele tale, cel mai important este să nu renunți din prima. Îi datorezi visului tău o șansă, indiferent cât de nebunesc ar fi. Am o pietenă care a renunțat la orice înseamnă nunta în accepțiunea traditională și s-a căsătorit pe o plajă în Mauritius, fără învitați. Ziua nunții ei a fost cât se poate de fericită. Poate dorința ta nu merge atât de departe ci este ceva mult mai ușor de îndeplinit. Iată cum poți proceda…
Indiferent despre ce tip de negociere este vorba, în primul rând nu îți pierde calmul și speranța. Nu te descuraja, nu lua totul de bun și mai ales, ascultă cu atenție ce are de spus cealaltă persoană. Cere cât mai multe detalii și află ce se ascunde în spatele refuzului: credințe personale, limitări legate de viziune, de logistică, de buget, poate? Poți întreba, de exemplu, de ce ar fi nevoie pentru ca dorința ta să fie luată în considerare? Sunt și alte variante alternative la care poate nu te-ai gândit? Au mai fost alte persoane care au cerut ceva asemănător?
Ideea este să scoți cealaltă persoană din postura de “adversar” și să ajungeți să colaborați pentru a găsi o soluție convenabilă. Adu-ți aminte că trăim într-o lume atât de bogată, de complexă, plină de informații și resurse încât foarte puține lucruri sunt cu adevărat imposibile. În cazul în care porți această discuție cu un furnizor și simți că nu este loc de flexibilitate și deschidere, probabil ar fi indicat să colaborezi cu altcineva.
Research-ul cred că este cel mai bun lucru pe care îl poți face ca să îți dai seama în amănunt ce ar însemna aplicarea ideii tale. Cu siguranță, orice îți dorești acum a mai fost pus în practică de altcineva, cândva. Take your time, fă-ți temele temeinic și vei avea o idee de ansamblu legată de ce ar presupune concret.
Bugetul, este de multe ori marele bau-bau al nunților. Sunt și persoane care au privilegiul unui buget nelimitat, însă majoritatea mireselor au o sumă în care trebuie să se încadreze. Cum împaci aspectul material cu cel sufletesc? Prioritizând! Care sunt lucrurile cele mai importante pentru tine, cele care vor face evenimentul cu adevărat reușit? Ce elemente sunt indipensabile fericirii tale și care sunt cele mai puțin importante? Sunt și lucruri la care ai putea renunța sau le-ai putea face cu bani mai puțini?
Revin la ideea de mai devreme, lumea în care trăim astăzi abundă în resurse de toate felurile, ține de noi să alegem ce accesăm. Câteva exemple: rochia fabuloasă pe care ți-o dorești și care este prea scumpă poate să fie închiriată de undeva, cumpărată pre-owned, împrumutată, cumpărată în perioada reducerilor. Aranjamentele florale care ți-au furat inima pot fi făcute oare cu mai puține flori, pe alte dimensiuni sau cu flori de sezon, mai accesibile ca preț? De asemenea, decorarea sălii poate fi făcută și folosind alte elemente în afară de tradiționalele aranjamente florare: unii miri au ales să decoreze cu cărți, porțelanuri sau chiar fructe. Variantele sunt nelimitate.
Colaborarea este, de asemenea, esențială. Atunci când spui răspicat ce anume visezi pentru nunta ta, când schițezi totul în cel mai mic detaliu, poți mult mai ușor să îi faci părtași pe cei din jur la punerea în aplicare. Odată ce dorința ta este clară, vei constata că vei primi sugestii, idei și rezolvări la care poate nu te-ai fi gândit inițial. Se spune că o echipă este mai mult decât suma indivizilor care fac parte din ea 😊
De asemenea, este indicat să îți dai seama care este nevoia din spatele dorinței tale. De multe ori, ne dorim anumite lucruri pentru că anticipăm cum ne vom simți când le vom avea. Aici este esența alegerilor noastre: vrem să ne simțim eleganți, frumoși, relaxați, bogați, admirați etc. Odată ce ai clarificat asta, sunt și mijloace alternative care te-ar face să te simți la fel? Sunt și alte lucruri care te-ar putea ajuta să creezi aceeași stare și să o savurezi din plin?
Ceea ce creezi în interiorul tău se reflectă apoi în realitate, nu invers. Rochia de X mii de euro nu te va face să te simți cu adevărat frumoasă, doar starea ta va face asta. Calmul, relaxarea și bucuria sunt alegeri pe care le faci în fiecare clipă a nunții tale, nu vor veni automat din investiția materială. Eleganța și generozitatea nu vor fi demonstrate de meniul scump sau candy-bar-ul impecabil ci din ceea ce împărtășești cu invitații.
Un ultim sfat, adu-ți aminte de frumoasa zicală: “fă Rai din ce ai!” Mai mult decât orice altceva, creativitatea, empatia și generozitatea ta sufletească te vor ajuta să folosești întelept toate resursele pe care le ai și să creezi o zi de poveste.
Zi inspirată,
5 aspecte importante care îți vor defini nunta