Când ne gândim la organizarea unei nunți, realizăm că unul dintre cele mai importante aspecte e reprezentat de muzica de la eveniment. Atmosfera creată de formație/DJ are o importanța covârșitoare în succesul nunții și, implicit în mulțumirea resimțită de miri. Ultimii doi ani au adus multe modificări în industria organizării de evenimente și mai ales în cea a artiștilor.
Cum 2022 a început în forță, este foarte probabil ca multe evenimente amânate până acum să fie în sfârșit organizate. Pentru ca tu să știi la ce să fii atentă atunci când alegi muzica pentru nuntă, te invit să citești un interviu excepțional cu Betty Stroe, muziciană și fondatoare “Gașca Production”. Vei afla multe informații interesante din culisele organizării de evenimente și vei înțelege care sunt cele mai importante aspecte atunci când decizi ce se potrivește mai bine evenimentului tău.
Betty, te rog spune-ne câteva lucruri despre tine și despre Gașca Production.
Aș putea povesti mult, voi încerca să sintetizez: sunt muzician, sunt pe scena de peste 30 de ani și am cântat în toată lumea, la concursuri, festivaluri. Am urcat prima oară pe scenă la vârsta de 4 ani alături de grupurile “Allegretto” și “Românașul” ale căror solista am fost pânâ la vârsta de 12 ani. Am studiat muzica la Colegiul Național “Dinu Lipatti.” În perioada adolescenței am fost solista trupei “Etnic”, după care am optat pentru o carieră solo.
În prezent am și o colaborare cu Wilmark pentru show-ul “Tequila Party”. Este un proiect care m-a cucerit pe loc și care m-a adus într-o zonă total diferită de ceea ce făcusem până atunci. Din momentul în care am optat pentru cariera solo, acum 15 ani, am inființat alături de sotul meu, Zsolt Kapros, “Gașca Production”, care a devenit cea mai mare platformă online de booking de artiști din România. Din acel moment am trecut și de cealată parte a scenei, în organizare. Și mi-a plăcut foarte mult. Am învățat o mulțime de lucruri și am înțeles și din alte puncte de vedere industria. Gașca Production a evoluat frumos, avem un portofoliu de clienți cu care ne mândrim, am organizat mii de evenimente și ne-am bucurat de fiecare dată pentru succesul acestora!
Care au fost cele mai mari realizări în anii de dinainte de pandemie?
Ar fi multe de povestit, atât pe plan personal cât și pe plan profesional. Cred că, din punct de vedere profesional, cea mai mare realizare este satisfacția pe care o avem dupa încheierea evenimentelor. Am avut evenimente care s-au desfășurat pe parcursul unei luni întregi iar dupa încheiere am avut atât noi cât și clienții nostri un moment de bucurie și de satisfacție care nu poate fi egalat.
Îmi amintesc un moment în care, după o lună de evenimente zilnice pe care le-am organizat pentru un centru comercial, discutam cu Departamentul de Marketing, la ora 1 dimineața și râdeam cu lacrimi de momentele pe care l-am petrecut. Niciunul dintre noi nu se dădea dus acasă, deși eram cu toții obosiți. Doar povesteam, râdeam și plănuiam urmatoarele evenimente. Nu pot da multe detalii, dar sunt momente “de pus în ramă”. De la ședintele sobre dinaintea evenimentelor, până la paharele de șampanie golite în backstage cu organizatorii dupa ce se incheiau evenimentele. Cu cât provocarea este mai mare, cu atât bucuria noastra este mai mare. La fel si pentru evenimentele corporate unde creăm concepte și punem în practică fiecare detaliu. Acolo, partea de organizare mă încântă. Sunt în elementul meu, îmi place foarte mult să pot fi creativă și să coordonez desfășurarea, să pun în practică.
Ce schimbări ale industriei au adus ultimii 2 ani?
În primul rand, ultimii 2 ani au cam pus pe standby industria de entertainment. S-au anulat și amânat mii de evenimente, s-au reconfigurat bugete și s-au reprogramat haotic evenimente, în funcție de restricțiile anunțate de autorități. Au fost miri care au decis să își programeze nunta spontan într-o săptamână fără restricții, sau cu restricții reduse, și au organizat totul foarte repede. Am avut multe evenimente “last minute” și am organizat și programat artiști pentru evenimente în timp foarte scurt și în condiții excepționale din punct de vedere al zilelor alese pentru desfășurarea evenimentului, dar și al intervalului orar. De asemenea, deja am programat evenimente pentru anii 2023-2024.
Am avut evenimente online, pentru companii care au mutat în online conferințele programate înainte de pandemie, iar artistul a susținut concertul live, pe Zoom. A fost inedit, a necesitat un alt tip de organizare și de interacțiune. Personal, nu cred în genul acesta de evenimente. Sunt, din punctul meu de vedere, un compromis pentru a aduce totuși un zâmbet pe buzele oamenilor care așteptau cu nerăbdare să își vadă live artistul preferat iar pandemia i-a oprit și s-a găsit soluția aceasta de a fi online alături de ei, însă mi-aș dori foarte mult ca acest concept de evenimente online să dispară cât mai curand posibil. 🙂
Interacțiunea umană, scena, emoția pe care o simți când participi la un eveniment fizic nu se poate compara cu un eveniment online.
Cum ai caracteriza nunțile care au avut loc în timpul pandemiei și ce preconizezi pentru 2022?
Cred ca in anii pandemiei nunțile au fost la fel ca înainte, doar că au fost mai rare. Nu am observat neapărat diferențe semnificative la evenimentele care s-au putut desfășura în timpul pandemiei, față de cele dinaintea pandemiei, exceptând faptul că în unele situații a fost necesară purtarea maștii de protecție (de exemplu la Starea Civilă). Îmi imaginez cum mirii vor povesti peste ani copiilor de ce purtau acele măști în timpul ceremoniei… Mi se pare un pic ciudat, dar, până la urmă, marchează un moment, vrem, nu vrem, istoric. Poate fi și asta o perspectivă.
Pe de altă parte, am observat reducerea numărului de invitați, precum și apariția deciziilor luate în ultimul moment pentru a se realiza evenimentul. A fost și este în continuare multă incertitudine în domeniul nostru. Organizările sunt complicate în aceasta perioadă din cauza lipsei de predictibilitate.
Care sunt serviciile cele mai solicitate în ultimul timp?
În perioada pandemiei cred că cel mai putin afectați artiști (si mă refer aici la numărul de evenimente) au fost artiștii de nișă. Aici am remarcat o oarecare constanță în cereri, precum și în evenimentele concretizate. Nișele au rămas în picioare, publicul fiindu-le fidel. S-au delimitat mult artiștii cu popularitate și expunere media față de cei fara expunere. În perioada aceasta, cererile au fost foarte concrete: totul sau nimic. Astfel încât artiștii mai puțin cunoscuți, sau nu foarte difuzați, au stat departe de scenă. Evenimentele online au fost numeroase, într-adevar, indiferent dacă la acestea exista sau nu un moment artistic.
Care sunt cele mai importante lucruri la care mirii trebuie să fie atenți atunci când aleg muzica pentru nuntă?
Calitatea și autenticitatea. Prefer de o mie de ori să am un DJ bun cu care să discut playlist-ul si să am muzica bine selectată pentru eveniment, decat sa aleg o trupă de cover care să îmi cânte muzica preferată în maniera proprie. Aici sunt probabil subiectivă, fiind muzician. Dar cred că foarte rar un alt artist poate cânta o piesă care a fost hit, măcar aproape la fel de bine precum originalul. Și atunci prefer să o aud pe cea originală! De aceea, aș opta pentru DJ. Știu că impactul unei trupe live este mai mare, știu că alegerea unui DJ dă senzația de “low budget”, lucru cu care nu sunt neapărat de acord, însă alegera trupei, în cazul în care se optează pentru aceasta variantă, este foarte importantă.
Pe de altă parte, mai sunt nunțile – spectacol. Unde se invită 4-5 artiști foarte cunoscuți și asta este ceea ce se dorește de la eveniment. Fiecare cu preferințele lui. Cred că este cel mai important ca mirii sa fie multumiți și fericiți după evenimentul lor. Să îi reprezinte! Aici este cheia de fapt: să te reprezinte alegerile muzicale, să spună ceva despre tine. Știu că trebuie să ne gândim la invitați, la părinți, însă, în primul rând cred că trebuie să ne gandim la noi dacă vrem sa avem o nuntă reușită. De aceea, asta aș recomanda mirilor: să se gândească la ei și să nu facă compromisuri!
Cred de asemenea cu tărie că dacă nu sunt deciși asupra muzicii pe care și-o doresc la eveniment, este esențial să discute consultanți în evenimente, cu oameni care se ocupă cu asta și îi pot ghida. Noi, de exemplu, facem recomandări în funcție de multe aspecte pe care ni le comunică mirii: gusturile lor muzicale, media de vârsta a invitaților, ce își doresc de la artistul ales: show, distracție sau muzică live? Desigur că sunt artiști care pot acoperi toate aceste 3 cerinte, însă doar una va predomina. Din experiența evenimentelor anterioare și din feedback-ul primit de la clienti, colegii mei pot face recomandări pentru că înțeleg ce își imaginează mirii și ce vor de la artiști. Nu o dată s-a întâmplat să recomandăm ceva total neașteptat pentru miri, iar după eveniment să fie atât de încântați încât din clienți ne-au devenit prieteni, atât nouă cât și artistului invitat la eveniment. Aici cred că este cea mai mare satisfacție a noastră.
Ce îi sfătuiești pe mirii anului 2022?
Să își caute oamenii potriviți cu care să lucreze. Să apeleze la un consultant în organizare. Sunt multe viitoare dureri de cap de care vor scăpa daca vor ști să pună o parte din organizare în mâinile unu planner sau consultant.
Colegii mei de la Gașca Production, de exemplu, oferă consultanță în alegerea momentelor artistice, stiu să caute soluțiile cele mai bune pentru mirii care încă nu sunt hotărâți asupra unui nume, iar mirii primesc toate informațiile de la noi, pentru fiecare artist în parte. Cum se desfășoară recitalul, ce cântă, cum interacționează cu publicul, cum se desfașoară procedura de rezervare, ce se întâmplă înainte și după recital, toate acestea pentru ca așteptările să coincidă cu realitatea și pentru ca alegerea sa fie făcută în deplină cunostință de cauză.
Sunt multe aspecte organizatorice de care trebuie ținunt cont atunci când alegi să inviți un artist cunoscut la evenimentul tau. Fiecare artist are solicitări distincte, iar acestea vor trebui îndeplinite pentru ca recitalul să se desfășoare în condiții optime. Partea bună este că organizatorii evenimentului (în cazul de față, mirii) nu vor mai trebui să se ocupe de aceste aspecte. Colegii mei vor avea grijă ca, începând de la desfășurarea probelor de sunet și până la finalul evenimentului, atât artistul cat si organizatorii să aibă totul la îndemână iar evenimentul să decurgă lin.
Sunt cazuri în care mirii vor neapărat să discute cu artiștii când fac rezervarea, considerând ca asta le va aduce o asigurare în plus a succesului evenimentului sau crezând că astfel pot obține un cost mai mic. Nimic mai greșit. De ce? Pentru că, pe de o parte niciun artist cunoscut nu discută cu organizatorii fiecarui eveniment în parte pentru asta ar însemna că doar ar vorbi la telefon, în loc sa meargă la concerte, la filmari sau să lucreze în studio. Pe de altă parte, atunci când părțile au fiecare solicitări proprii, undeva, organizarea se încurcă. Pentru că mirii au multe pe cap și nu deleagă task-uri, iar artistul, pe bună dreptate, are anumite necesități ce trebuie să fie îndeplinite pentru buna desfășurare a recitalului. Aici intervine experiența noastră. Vom avea grijă ca fiecare parte să primească ceea ce are nevoie. Simplu, comod și eficient :).
Sfatul meu pentru miri? Delegati task-urile unui specialist și bucurați-vă de nuntă. Este momentul vostru!
Dragă mireasă, sper ca anul 2022 să îți aduca nunta mult-visată și sa faci cele mai fercite alegeri pentru evenimentul tău.
Zi plină de bucurie,
5 aspecte importante care îți vor defini nunta