Ai senzatia că odată cu anunțarea logodnei ai declanșat un carusel imposibil de oprit? Imediat ce entuziasmul momentului a trecut și toată lumea te-a felicitat, ai început să fii copleșită de avalanșa de așteptări, păreri și sfaturi, multe dintre ele nesolicitate? Tot ce părea clar, simplu și luminos a devenit încâlcit și aglomerat?

Când ne imaginăm pregătirile pentru nuntă, le vedem ca pe o perioadă idilică în care suntem înconjurate numai de frumusețe și armonie. Vizitarea localurilor de evenimente, alegerea rochiei de mireasă și a florilor, totul are un aer de basm. Descoperi însă destul de curând că nu este așa. Soacra ta deja se gândește să faceți nunta în orașul ei, pentru a putea invita toate neamurile apropiate. Mama ta nu concepe să nu te vadă într-o rochie clasică și elegantă și este dispusă să cheltuiască oricât pentru „nunta copiilor”, deși nu i-ai cerut ajutorul. Sunteți constant bombardați cu sfaturi legate de diverse obiceiuri pentru că “așa se face la nuntă”. Mai mult decât atât, în încercarea de a găsi idei, ai pus câteva întrebări pe forumurile dedicate mireselor și ai primit câteva zeci de răspunsuri care ți-au adâncit indoielile. Înainte de a-ți adresa clasica întrebare „cine m-a pus să fac nuntă?”, ia în considerare câteva lucruri.

Nu uita că singura responsabilă pentru propria fericire ești tu. Tu vei trăi toată viața cu nostalgia sau, dimpotrivă, gustul amar al evenimentului. Oricine altcineva poate avea propria variantă, crezând ca propunerea te va face fericită, însă tu ești cea care poate defini în amănunt ce înseamnă nunta perfectă. Poate fi uneori dificil să îți dai seama ce vrei cu adevărat, însă odată stabilite lucrurile de bază, poți decide mai ușor amănuntele practice. E necesar un efort de autocunoaștere și câteva întrebări te pot ghida în acest proces:

  • Dacă nu ai avea niciun fel de restricții, cum ți-ai organiza nunta?
  • Care sunt cele mai importante lucruri pe care ți le dorești de la nuntă?
  • Cum vei ști că ai atins rezultatele dorite?
  • Ce ar reprezenta un compromis acceptabil?
  • Care sunt cele mai importante limite peste ce nu ai putea trece?
  • Te poți gândi la câteva alternative care te-ar satisface?
  • Cum îți dorești să te simți în ziua respectivă?
  • Ce acțiuni concrete crezi că vor fi necesare?

Câteva ședinte cu un coach profesionist te pot ajuta să îți pui ordine în gânduri și să clarifici principalale obiective.

Evită să încerci să mulțumești pe toată lumea. Dorința de a-i face fericiți pe cei din jur este cât se poate de nobilă, însă total nerealistă. Cei din jur au o varietate de nevoi și păreri iar asta te va face să jonglezi cu prea multe variabile. Rezultatul? Vei ceda,  ajungând să iei decizii care sunt contrare stilului și dorințelor tale. Mai degrabă, alege câteva persoane esențiale cărora să le faci mici concesii.  Orice concesie care te face nefericită și tristă, nu reprezintă un compromis, ci o renunțare. Dacă simți că ai lăsat prea mult de la tine, fericirea ta va fi cu siguranță umbrită. Pentru a-ți da seama dacă este posibil să fi cedat prea mult, fii atentă la emoțiile care ies la suprafață: simți ușurință, confort, mulțumire sau tristețe, dezamăgire sau chiar furie? Semnalele corpului nostru sunt cea mai bună busolă în cele mai multe situații. De aceea, nu te sfii să rediscuți să renegociezi, dacă este cazul. E posibil ca oamenii dragi să accepte cu bucurie viziunea ta, dacă le explici în amănunt care sunt nevoile tale și de ce le vezi puse în practică în acest fel.

Dacă iei în considerare prea multe opțiuni, vei ajunge confuzie. Confruntată cu avalanșa de magazine, furnizori și resurse online, poți simți că orice ai alege, nu va fi perfect. Atunci când cauți la întâmplare și nu ai stabilit exact ce criterii ai, este foarte ușor să fii copleșită. Marketingul a devenit mult mai creativ și agresiv, promițând constant că fericirea va veni doar în urma achiziției produsului/serviciului propus. Însă, odată ce ai schițat care este stilul tău și ce te caracterizează, este mult mai ușor să alegi ce rezonează cu tine. Când am inceput să caut pe Pinterest idei pentru nunta mea, am ajuns să petrec zile întregi prinsă cu nenumărate sugestii. Miile de poze superbe, de culori și aranjamente îmi dădeau senzația că e imposibil să selectez ce se va potrivi. Cum am procedat în final? Mi-am adus aminte de cum ne-am propus de la bun început să facem nunta: simplă, elegantă, discretă. Dacă nu aș fi revenit la această definiție, cred că și azi aș fi dezbătut dacă e mai potrivit să avem multă verdeață sau poate bujori roșii pe mese 😊 Sfatul meu este să limitezi site-urile și magazinele vizitate, pentru a nu cădea în capcana lui “ce-ar fi fost dacă…?”

Decide ce fel de nuntă vrei și selectează serviciile în consecința. Așa cum spuneam mai sus, creionând obiectivele cele mai importante ale nunții tale, poți avea o bază pe care să construiești evenimentul dorit. Tu știi cel mai bine cum vrei să petreci timpul cu învitații, ce vrei să le oferi și care este cadrul potrivit. Nunțile reușite sunt cele în care mirii au pus tot sufletul, nu cele care au bifat cele mai trendy servicii de pe piață. În momentul în care am făcut nunta, erau la modă candy bar-ul si cabina foto, toată lumea le căuta. Am preferat să renunț la ambele, nu le-am considerat potrivite pentru ce îmi doream. Imaginându-mi o nuntă relaxată și simplă, nu am vrut să încarc prea mult nici sala și nici programul serii. Mai degrabă am preferat să petrec timp discutând sau dansând cu prietenii, decât să facem cu toții câteva sute de poze îm plus. Instantaneele surprinse de fotograf au arătat perfect și am avut mai mult timp să ne bucurăm unii de alții.

Limitează discuțiile legate de nuntă. Recunosc, este o greșeală pe care am făcut-o și eu: am adaugat la presinea resimțită de o viitoare mireasă însistând cu întrebările legate de eveniment. “Ai facut asta?”, „ai ales cealaltă?”,”noi am făcut așa la nunta noastră”, etc. Chiar dacă intenția nu a fost rea, rezultatul nu a fost cel dorit. Dacă te confrunți cu o astfel de situație, pune limite cu fermitate și eleganță. Cere sfatul acolo unde simți nevoia, însă nu te lăsa bombardată de părerile tuturor. Este un motiv pentru care se spune că “Iadul e pavat cu bune intenții”. Alege câteva persoane de încredere cu care să te sfătuiești și nu consuma energie explicându-ți și justificându-ți alegerile. Vei fi mai liniștită și relaxată dacă vei evita cu grație obișnuita întrebare „cum stați cu pregătirile”?

Dacă te confrunți și cu alte dileme sau neclarități legate de nunta ta, contactează-mă pentru a discuta cea mai bună abordare pentru tine.

Cu drag,

5 aspecte importante care îți vor defini nunta

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *