Dacă citești basme, indiferent din ce cultură, vei constata că nunta este considerată marele final al tuturor încercărilor și problemelor. De obicei, totul se termină cu fericirea perpetuă și neîntinată a celor două personaje principale. Viața este, însă, mult mai complexă de-atât. Nunta este un început de etapă în doi iar drumul care se deschide va avea și bucurii dar și noi obstacole de depășit. Ca să vă pregătiți pentru lunga călătorie împreună și să pașiți cu dreptul în căsnicie, sunt câteva lucruri pe care le puteți face.

În primul rând, purtați cât mai multe discuții în care să definiți în ce termeni se va desfășura mariajul vostru. Foarte multe căsnicii încep fără un consens legat de așteptările și limitele fiecăruia și ajung să se destrame la prima provocare majoră. De aceea, e util să vă luați cât mai mult timp pentru a dezbate toate temele mari și a ajunge la un consens în privința acestora.

Câteva lucruri care pot fi temă de reflecție:

  • Cum vedeți căsnicia, ce înseamnă pentru fiecare dintre voi o căsătorie fericită.
  • Ce roluri vă asumați fiecare în familia pe care vă pregătiți să o întemeiați? Aici vă sfătuiesc să scoateți la lumină lucrurile pe care le considerați de la sine înțelese, e posibil să fi integrat multe cutume moștenite din familie sau societate. Ceea ce pentru un partener este implicit, pentru altul poate fi total nefamiliar.
  • Ce lucruri nu sunteți dispuși să tolerați pe termen lung?
  • Ce obiective aveți atât împreună cât și separat și cum intenționați să le armonizați?
  • Luați în considerare și toate temele importante în viața fiecăruia: copiii, banii, cariera, fidelitatea etc. Aici vă recomand să folosiți două cărți extrem de valoroase, ce pot deveni un ajutor de nădejde în cuplul vostru: “Iubirea în opt capitole”, de John Gottman și “Cele 5 limbaje ale iubirii”, scrisă de Gary Chapman.

De asemenea, este crucial să coștientizați că sunteți o echipă pe viată și să actionați în consecință. Acest lucru implică să prioritizați mereu relația voastră, să luați toate deciziile importante împreună și să tineți cont în permenență de perspectiva partenerului.

În vâltoarea pregătirilor de nuntă, este posibil să constați că fiecare familie are așteptările proprii în ceea ce privește desfășurarea evenimentului. Tentația este mare să cedezi cerințelor familiei tale aducând ca argument iubirea și grija părinților tăi. Ceea ce trebuie să iei în considerare este că nunta e a ta și a partenerului iar el s-ar putea simți rănit dacă iei decizii fără a-l consulta.

De asemenea, evită să faci orice fel de alianțe pentru a-l presa să îți adopte punctul de vedere, este o atitudine care vă poate afecta căsnicia pe termen lung. Ce puteți face este să discutați în privat despre toate așteptările familiilor și să hotărâți împreună ce concesii puteti face. De abia apoi puteți avea o discuție calmă și respectuoasă cu ambele familii și să le comunicați deciziile voastre.

Cultivați în relațiile cu cele două familii respectul și afecțiunea și evitați jocurile de putere.

Unele căsnicii încep, din păcate, cu nesfârșite certuri legate de statutul social sau material al celor două familii. În timp, astfel de discuții duc la adevărate războaie în care toată lumea are de pierdut. Felul în care abordezi situația înainte de nuntă va pune bazele interacțiunilor viitoare. De aceea, e de preferat să aveți de la bun început o relație cordială și să dezamorsați situațiile neplăcute. Cum puteți face asta?

  • Evitați să puneți “pe tapet” cu fiecare ocazie diferențele de educatie/situație financiară/statul social.
  • Oferiți respect și afecțiune ambelor familii și tratați-le echitabil.
  • Nu apelați la bârfă sau diverse plângeri în discuțiile private, vor afecta bunele relații pe termen lung. Atunci când vă nemulțumește ceva, tentația este să plangeți pe umarul celor dragi, însă în felul acesta se vor crea tensiuni greu de dezamorsat. Fiecare familie va ține cu copilul său iar acest lucru va duce la ostilitate față de cealaltă “tabără”.
  • Pe cât posibil, încercați să nu intrați în rolul de copii, permițând părinților să ia decizii în numele vostru. Acest lucru e valabil și în ceea ce ține de contribuția materială a părinților. Este un motiv pentru care se spune în popor că “cine plătește lautarii comandă muzica”. Implicarea excesivă a familiilor în ceea ce ține de aspectele materiale va duce la un lung șir de compromisuri legate de nuntă. Va reuși, de asemenea, să seteze polii de putere și să pună în umbră independența cuplului vostru.

Draga mireasă, acestea sunt câteva lucruri care vor pune bazele unei căsnicii reușite. Dacă sunt și alte subiecte care te preocupă și pe care vrei să le clarifici, trimite-mi un mesaj și vom începe o frumoasă colaborare.

Să ai pregătiri relaxate și relații armonioase,

5 aspecte importante care îți vor defini nunta

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *