Când îmi aduc aminte de finalul petrecerii de nuntă, o singură imagine încâ ma întristează: frumusețea sălii decorate și gândul că totul urma să se irosească. Superbele aranjamente florale încă arătau impecabil, prezidiul nostru era proaspăt și elegant. Toate aceste minunății pe care le visasem mai mult de un an, care fuseseră create cu grijă și creativitate, care încântaseră privirile toată seara, urmau să se piardă.

Florile sunt de multe ori sacrificate pe altarul esteticii de nuntă. Buchet pentru mireasă și nașă, coronițe sau alte accesorii pentru domișoarele de onoare, butoniere, aranjamente florale pentru interiorul și exteriorul sălii, aranjamente pentru Biserică și lista poate continua. O cantitate enormă de flori este comandată din alte țări, transportată, folosită câteva ore, pozată și apoi aruncată. Iată ce poți face:

  • Optează pentru florile locale, de sezon, în cantități rezonabile. În funcție de anotimpul în care se desfășoară evenimentul, poți alege cele mai spectaculoase forme și culori, fără a face rabat de la frumusețe.
  • Go green! În trendurile ultimilor ani este din ce în ce mai prezentă decorarea cu multă verdeață. Poți alege să adaugi și flori pentru culoare sau poți să te axezi pe decorul simplu, elegant și minimalist care include doar plante verzi.
  • Keep it simple. De multe ori uităm cât de elegantă și pură poate fi simplitatea. Cultura japoneză excelează în exemple ale rafinamentului discret. Dacă îți dorești acest lucru, poți să alegi buchete și aranjamente mai mici și delicate. Un singur bujor înflorit pus într-o vază elegantă, poate să fie mai impresionant decât un aranjament mare făcut dintr-un mix de flori diferite. Minimalismul are un farmec aparte care rămâne memorabil.
  • Do it youself. Sigur că depinde de timpul pe care îl ai la dispoziție, de îndemânare și de cum vrei să arate sala ta de nuntă. Dacă vrei ca rezultatul să fie unul sustenabil dar și frumos poți să fii “oldschool” și să cumperi florile de la piață pentru a le așeza în vaze sau alte obiecte deținute de familie.
  • Donează totul la finalul evenimentului. Fie că alegi să trimiți florile unei instituții sau să le dăruiești celor apropiați, vei avea șansa de a aduce bucurie din nou.

Meniurile de nuntă sunt de cele mai multe ori  excesiv de încărcate, fiind practic imposibil pentru oricine să consume asemenea cantități de mâncare într-un timp atât de scurt. Cred că trebuie să ne amintim câteodată că abundența și generozitatea nu înseamnă risipă și exces. Pe parcursul celor câteva ore cât ține o nuntă, fiecare persoană primește 4 feluri de mâncare, plus băutură, tort, fructe și acces la candy bar. Enorm, dacă iei în considerare munca din spatele unui eveniment și toate resursele implicate. Sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a evita o astfel de situație:

  • Poți schimba modul de servire și să optezi pentru bufetul suedez. În felul acesta, fiecare invitat poate alege ce își dorește să mănânce și când, astfel încât toată lumea să fie mulțumită de opțiuni. Ia în calcul și faptul că mulți invitați pot avea restrictii alimentare sau diverse preferințe cu care este greu să ții pasul în cazul meniului standardizat, servit la farfurie.
  • O variantă prezentă în alte țări este servirea family-style, cu platouri aduse la fiecare masă. Cred că este un mod mai plăcut și mai elegant decât bufetul suedez și care își păstrează avantajul diversității.
  • Discută cu reprezentanții restaurantului despre mărimea porțiilor și găsiți împreună soluții pentru a reduce cantitățile. Porțiile mari de mâncare nu sunt nici estetice, nici sănătoase. Pe de altă parte, mâncarea rafinată, savuroasă și frumos prezentată va fi apreciată mai mult.
  • Poți renunța la unul sau chiar două feluri de mâncare, pentru a avea un meniu mai “aerisit”. Un alt avantaj este că poți opta pentru feluri de mâncare mai rafinate, care cu siguranță vor încânta invitații. Extra bonus, vei câștiga mai mult timp pentru dans sau alte activități distractive.
  • Alege opțiunile mai light. Aici intrăm în detalii gastronomice și nutriționale, însă de multe ori meniurile de nuntă sunt un amestec haotic de mezeluri, cărnuri, sosuri și garniture grele. Not very fancy, I dare say 😊. Sugestia mea este să înlocuiești unele feluri din meniu cu variantele lor mai colorate, ușoare și fresh. Te poți inspira și din meniurile vegetariene sau chiar vegane pentru a aduce o notă de prospețime.

Personalizarea obiectelor

Ultimii ani au adus un nou trend în materie de nunți și odată cu el o întreagă îndustrie. Obiectele personalizate pentru nuntă sunt create pentru a fi folosite o singură zi. Papetărie, pahare, obiecte de îmbrăcăminte sau de décor, cutii, accesorii și lista poate continua. Toate aceste lucruri sunt comandate, folosite o singură dată și apoi păstrate ca amintiri în cel mai bun caz. Resurse, bani și timp sunt consumate pe parcurs iar rezultatul va fi de foarte scurtă durată. Pentru a nu încărca inutil bugetul și lista de cumpărături pentru nuntă, iată ce poți face.

  • Redu pe cât de mult posibil papetăria folosită. În epoca digitală, este greu de crezut că sunt necesare atât de multe elemente de papetărie. Poți alege să micșorezi numărul acestora tipărind o parte din invitații pentru famile sau persoanele mai în vârstă si folosind varianta online pentru ceilalți participanți. De asemenea, poți renunța la place card-uri și reduce numărul de meniuri tipărite.
  • Personalizează selectiv. Poți alege câteva obiecte care sunt importante pentru tine și vor deveni suveniruri de la nuntă iar restul obiectelor folosite pot fi simple. Avantajul este că le vei avea pe termen lung și într-o mulțime de ocazii. De exemplu, frumoasele mele sandale albe cu perle stau încă in dulap, 3 ani mai târziu. Aș fi putut să mă bucur în continuare de ele dacă alegeam să port o pereche nude sau dacă nu ceream ca acestea să fie împodobite pentru a semăna cu broderia rochiei.
  • Împrumută, este etic și sustenabil. Multe din obiectele necesare unei nunți pot fi folosite fără a fi cumpărate. Cu siguranță, ai în jurul tău rude sau prietene care ar fi fericite și mândre să îți împrumute din lucrurile lor. Poți să scazi substantial cantitatea de produse achiziționate alegând să folosești bijuteriile de păr sau accesoriile folosite de altcineva o singură data. “Something borrowed” este o tradiție frumoasă pe care am putea să o adoptăm cu deschidere.

Acestea sunt doar câtve mici trucuri care pot fi aplicate, însă dacă ideea rezonează cu tine, sunt sigură că poți găsi multe altele. Important este să cauți variante și să le alegi pe cele care se potrivesc valorilor și evenimentului tău.

Zi senină!

5 aspecte importante care îți vor defini nunta

One Comment

  1. Pingback:Tu cum gestionezi situațiile dificile? - Elisa Weddings

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *